Elämysten verkkokauppa

Search

Päivämäärä

Aloittelevan motoristin ABC – Oikean pyörän valinta
Kävelet ensimmäistä kertaa sisään moottoripyöräliikkeeseen ja isket silmäsi niin kovin moniin erilaisiin moottoripyörämerkkeihin ja –malleihin, mutta et osaa tehdä päätöstä, mistä lähteä liikkeelle ja miten löytää se täydellinen match juuri sinulle. Paljon on kiinni tuntumassa ja yhteyden löytämisessä sinun pyörääsi: Luotatko sinä pyörään? Luottaako pyörä sinun kykyysi hallita sitä? Oikean moottoripyörän löytäminen heti motoristiuden alussa takaa turvallisuuden ja ajomukavuuden tunteen myös jatkossa ja auttaa sinua ylläpitämään lajin hauskuuden.

Moottoripyörä on tärkeää käydä koeajamassa ennen ostopäätöstä, jotta voit olla pyörästäsi varma ja uskallat turvallisesti lähteä tien päälle. Kokeile, miten erilaiset pyörät reagoivat hallinnassasi ja minkälaista painoa ja nopeutta pystyt parhaiten hallitsemaan, jotta tiedät minkä päällä koet olosi kaikista itsevarmimmaksi. EMC:llä on joka kesä yli kymmenen uutta pyörää koeajettavissa, joista voit kokeilla useita eri merkkejä ja malleja löytääksesi sinulle sopivan moottoripyörän.

Erilaiset moottoripyörämallit antavat vaihtoehtoja mukavaan ajoasentoon

Nakupyörät: Hyvä aloittelijalle korkean, neutraalin ja mukavan istuma-asennon vuoksi, joka lisää myös näkyvyyttä. Ne ovat monipuolisia ja sopivia useisiin ajotarpeisiin sekä helposti ohjattavia.

Cruiser/Custompyörät: Matala korkeus ja rento ajoasento sopivat aloittelijalle, joka pitää rennosta ja jopa taakse nojaavasta ajoasennosta sekä tyylikkäästä muotoilusta eikä niinkään kovasta suorituskyvystä. Parhaimmillaan pitkillä matkoilla, mutta usein myös kovin painavia.

Sport/kyykkypyörät: Matala, eteenpäin nojaava ajoasento ja keveys sopii ketteryyttä ja nopeaa ajoa etsiville aloittelijoille. Korkean suorituskyvyn vuoksi ei välttämättä aloittelijalle paras vaihtoehto, mutta valittavissa on tietysti myös pienempien moottorien vaihtoehtoja. Ajoasento ei kuitenkaan ole kaikista mukavin pitkillä matkoilla.

Adventure: Sopiva niin on-roadille kuin off-roadille eli hyvä valinta, jos aiot ajaa monenlaisilla maastoilla. Korkeampi istuinkorkeus ja vankka rakenne siitä tykkääville tarjoavat helppoa ohjattavuutta.

Touring: Mukautettu pitkille matkoille isoilla tankeilla ja mukavilla, tilavilla istuintiloilla sekä usein myös kookkailla tavaratiloilla. Sopivat niille, jotka aikovat ajaa pitkää matkaa ja kaipaavat äärimmäisen mukavaa matkantekoa.

  • Touring pyörät ovat usein hieman painavampia ja tehokkaampia kuin aiemmat suosittelemamme mallit. Siksi kannattaakin käydä vertailemassa ja kokeilemassa eri malleja ennen ostopäätöstä.

Pyörän tehojen on hyvä olla suhteessa aloittelijan taitotasoon

  • 250cc-650cc on hyvä aloittelijalle, sillä nämä tehot antavat tilaa vielä harjoittelulle ja hauskanpidolle ilman, että ne ovat liian tehokkaita ja ylivoimaisia.
  • 650cc-800cc voi olla myös sopiva aloittelijalle, jolla on jo vähän ajokokemusta tai jotka ovat sopeutuneet nopeasti moottoripyörällä ajoon.
  • 900cc+ isommat moottorin koot eivät välttämättä ole hyvä valinta ensipyöräksi, vaikka ne kuinka houkuttelisikin, sillä niitä on huomattavasti hankalampi hallita. Pyörän tehoja kannattaa lähteä mieluummin pikkuhiljaa nostamaan asteittain ylöspäin, jos se on se, mitä ajoltaan kaipaa. Älä valitse pyörää, jonka tehoja et pysty hallitsemaan.

Jos aloitat moottoripyöräilyn A2- tai A1-ajokortilla, muista valita tehosuhteeltaan soveltuva malli (A2 maksimissaan 35 kW), kuten Kawasaki Z400 ja useampi aiemmin mainituista pyöristä, tai kevytmoottoripyörät (A1 maksimissaan 11kW), kuten Kawasaki Z125 tai Ninja 125, Suzuki GSX-R ja GSX-S 125. Meiltä löydät useita pyöriä, jotka ovat A2 ja A1 -ajokorteille sopivia tai ovat kuristettavissa niille yhteensopivaksi.

Kevytmoottoripyörät »

Ajotuntuma ja pyörästä saatu fiilis merkitsee

Liikkeelle lähtiessäsi varmista, että ajaessasi yllät helposti ohjaustankoon ja molemmat jalat osuvat mukavasti maahan, sillä se lisää ohjattavuutta ja itsevarmuuttasi, erityisesti pysähdyksissä. Harkitse erilaisten mallien kokeilemista löytääksesi itsellesi sopivan koon ja ajoasennon. Ajokorkeus on myös yleensä muokattavissa, joten pyörän ei tarvitse olla heti sopiva. Valitse moottoripyörä, joka ei ole sinulle myöskään liian painava, vaan pystyt ohjaamaan ja siirtämään sitä helposti itse.

Moottoripyörämerkit EMC:ltä: BMW Motorrad, Harley-Davidson, Kawasaki ja Suzuki sekä laaja valikoima vaihtopyöriä myös muilta merkeiltä. Käytetyt pyörät ovat helposti halvemman hintaisia ja meidän valikoimamme kanssa voit olla varma, että ne ovat myös hyvässä ja turvallisessa kunnossa. Jos suunnitteilla on vaihtaa pian uuteen ja isompaan pyörään ajotaitojen parantuessa, valitse pyörä, jolla on hyvä uudelleenmyyntihinta. Me myös ostamme käytettyjä pyöriä, joten vaihtokaupatkin saadaan varmasti aikaiseksi.

Moottoripyörät valikoimassamme »

Kun harkitset näitä asioita, valitset moottoripyörän, joka vastaa tarpeitasi, taitotasoasi, sekä ajotyyliäsi tehden moottoripyöräilyn aloittamisesta sinulle turvallisen ja nautinnollisen. Älä pelkää ottaa yhteyttä MP-myyntiimme, mikäli sinua askarruttaa moottoripyöräilyn aloittaminen etkä vielä oikein tiedä, minkälaisella pyörällä lähtisit liikkeelle.

DO: Valitse pyörä, jonka painoa ja nopeutta pystyt parhaiten hallitsemaan.
DON’T: Valitse pyörää, jonka tehoja et pysty hallitsemaan.
DO: Valitse pyörä, joka tuntuu sinusta oikealta.

Aloittelevan motoristin ABC – Mistä lähteä liikkeelle moottoripyöräilyn aloittaessa?

  1. Oikean moottoripyörän valinta
  2. Turvallisten ajovarusteiden löytäminen

Jaa tämä artikkeli:

Lisää
artikkeleita