Elämysten verkkokauppa

Search

Akut

Rajaa hakua
Tuotemerkki

Näytetään kaikki 35 tulosta

Akut

Mopon ja skoottereiden akut

Löydä sopiva akku mopoosi verkkokauppamme erilaisten akkujen valikoimasta. Apua oikean akun löytämiseen saat käyttämällä kauppamme varaosahakua tai lähettämällä viestin sivun alakulman lomakkeella.

IRTONAISEN RIKKIHAPON MYYNTI

1.2.2021 lähtien uusi asetus on muuttanut irtonaisen rikkihapon myyntiä kuluttajalle. Mistä on kyse?

LUE MUUTOKSISTA IRTONAISEN RIKKIHAPON MYYNTIIN >

Muutoksia irtonaisen rikkihapon myyntiin

1.2.2021 lähtien uusi asetus on muuttanut irtonaisen rikkihapon myyntiä kuluttajalle. Mistä on kyse?

Emme saa enää myydä irtonaisia happopatruunoita, joita tulee esim. MP-akkujen mukana. Tämä aiheuttaa seuraavia toimenpiteitä jatkossa:

  • Iso osa MP-akuista myydään valmiiksi hapotettuina ja täyteen ladattuina. Hapottamisen osalta käytäntö on ollut osittain käytössä jo aiemminkin suoraan myymälästä ostetuissa akuissa, mutta jatkossa verkkokaupasta tilatut akut toimitetaan joko hapotettuina tai kokonaan ilman happoja. Hapotettuina toimitetaan akut joissa on meille toimitettaessa tullut mukana happopanos, esim. Yuasa tai vastaavat huoltovapaat akut (yleensä tyyppikoodi YTX-alkuinen). Verkkokaupasta tilatut korkilliset kuivavaratut akut toimitetaan aina ilman happoa. Asiakkaan kuuluu itse hankkia kyseisiin akkuihin hapot.

 

Tämä siksi koska korkillisiin happoakkuihin liittyy tavallisesti erittäin suuri vuotovaara kuljetuksen aikana.

  • Huom! Akkua hapotettaessa tulee noudattaa äärimmäistä huolellisuutta ja varovaisuutta sekä asianmukaista suojausta, erityisesti tulee suojata silmät ja välttää suoraa ihokosketusta. Tulppa tulee ehdottomasti poistaa akusta ennen käyttöönottoa! Jos tämä toimenpide jätetään suorittamatta, akku ei pääse hengittämään ja kerää painetta, jolloin akku turpoaa ja siitä tulee täysin käyttökelvoton! Akun mukana tulee valmistajan ohje/muistutus hapottamiseen ja tulpan poistoon.

Euroopan unionissa viime vuosina tehdyissä useissa terrori-iskuissa käytettyjen laittomien räjähteiden valmistuksessa on käytetty rikkihappoa. Tätä varten luotiin uusi asetus (EU) 2019/1148 räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä, joka tuli voimaan 1.8.2019 ja sitä sovelletaan 1.2.2021 alkaen.

Asetuksella pyritään mm. estämään se, että terroristit ja rikolliset käyttäisivät ainetta laittomien räjähteiden valmistukseen. Asetuksella rajoitetaan väkevän typpihapon (pitoisuus yli 3 paino- %) ja väkevän rikkihapon (pitoisuus yli 15 paino- %) asettamista saataville, tuontia, hallussapitoa ja käyttöä tavallisten kansalaisten keskuudessa. Tämä tarkoittaa, että tavalliset kansalaiset eivät saa hankkia, pitää hallussaan tai käyttää väkevää rikkihappoa, elleivät viranomaiset ole myöntäneet heille tätä tarkoitusta varten lupaa.

Uuden asetuksen mukaan ei enää ole mahdollista hankkia rikkihappoa ja muita räjähteiden lähtöaineita pelkän liiketoimen rekisteröinnin kautta. Lisäksi lupia voidaan myöntää ainoastaan seoksille, joiden sisältämän rikkihapon pitoisuus ei ylitä 40:tä paino- %.

Yhteenvetona asetuksella siis rajoitetaan kansalaisten mahdollisuuksia hankkia väkevää rikkihappoa ja muita räjähteiden lähtöaineita ja pienennetään näin ollen riskiä siitä, että näitä aineita käytetään rikollisiin tarkoituksiin. Lisäksi uudessa asetuksessa säädetään, että jäsenvaltioissa olisi oltava tarkastusviranomaisia, ja niiden olisi säännöllisesti toteutettava tiedotustoimia, jotka on mukautettu kunkin eri alan erityispiirteisiin, ja ylläpidettävä jatkuvaa vuoropuhelua talouden toimijoiden kanssa kaikilla toimitusketjun tasoilla, mukaan lukien verkossa toimivat talouden toimijat (johdanto-osan 18 kappale).